Vezető vs. Főnök

Szerző: | 2022.11.19.

A héten megint szembe találtam magam egy helyzettel, melyben bebizonyosodott, hogy az az ember, akinek Vezetőnek kellene lennie, nem más, mint főnök. Méghozzá kisbetűvel.

Üzleti tanácsadás, meeting vagy tréningek során mindig felmerül a kérdés, hogy Valaki, aki magas pozícióba kerül, hogyan, milyen képességek alapján válik Vezetővé.

Főnök bárki lehet, Vezetőnek születni kell. 

Amilyen az ember, olyan a munkája-tartja a mondás. Ugye milyen igaz? Az az ember, aki nem ismeri igazán önmagát, aki képes elszállni, aki nem veszi észre, nem tudja, hogy hogy került abba a székbe, az bizony elbukik, mint Vezető. Nem attól fogják tisztelni, hogy a névjegykártyáján szerepel a titulusa, hanem attól, hogy emberként és szakmaiságában példaképévé válik az általa irányított embereknek.

Tudják és hiszik, hogy számíthatnak rá, tudják és hiszik, hogy kiáll mellettük, bárkivel megharcol értük, hogy időnként értük haragszik és nem rájuk. Látják a céljait, tudják a miérteket és elhiszik, hogy ez nekik is jó lesz. Mert annak kell lenni.

Tudja, hogy nem az a baj, ha hibázik, hanem, ha ezt nem meri beismerni és takargatja a gyengeségeit.  Egy jó Vezető nem csak magára gondol, hanem az alatta lévőkre is, hiszen pontosan tudja, hogy ha boldog a király, boldog a királyság is. Még akkor is, ha ez néha lázadáshoz vezet, mert időnként keményebbnek tűnik, vagy következetesen vezeti a csapatát és ez természetesen nem mindenkinek nyeri el a tetszését. 

Aki csak önös vágyait éli ki, aki gyenge és csak a hangja nagy, az bizony hamar gúny tárgyává válik. Olyan személlyé, akit vele szembe elfogadnak, de a háta mögött kiröhögnek, bábunak tartják vagy csak egyszerűen kivárják, hogy távozzon. 

Bár én nem szeretem ezt a tantárgyat, de ez egyszerű matematika:

  • Az előző vezetés alatt vagy a mostani alatt ment jobban a vállalkozás, cég, vállalat dolga?
  • Több pénzt keresnek a vállalkozásban lévők, mint régen vagy megtorpantak esetleg kevesebb a bevétel?
  • Mi volt akkor, ami ma nincs?
  • Hogy érzik magukat az ott dolgozók, csapatként működnek vagy pusztán munkatársként?
  • Mit tesz az új vezetés a céghez, hogy az fejlődjön, az ott lévők kihozzák magukból a legjobbat?
  • Lojálisak e a Vezetőhöz, a céghez vagy csak megszokásból, félelemből teszik  a dolgukat? 

Az új Főnök abban a pillanatban elbukik, ha a régi azt hallja vissza, hogy a Te idődben minden jobb volt. A régi mindig viszonyítás. Nem annak az árnynak kell megfelelni, de tudni kell kialakítani az új, de emberi értékeken múló vezetési elvet, időnként saját magunkat kell  a háttérbe  helyezni, hogy emberileg a munkatársak mellett álljunk.

Aki erre nem képes, aki ezt nem érzi szükségesnek és természetesnek, az jobb, ha megjegyzi, hogy örök életre főnök marad.

Kisbetűvel.

Ács Krisztina
(holisztikus coach-tréner)

 

 

Iratkozz fel!